Jak v restauraci
- Vcházení: Do restaurace vchází vždy jako první muž. Je to jediná výjimka. V ostatních případech má žena přednost. Pokud jdete v restauraci do patra, žena jde do schodů první, až po ní muž. Pokud scházejí dolů, první jde muž, až po něm žena.
- Usazování: Muž pomůže ženě z kabátu, společně se nechají číšníkem uvést ke stolu. Muž jde první, protože ženu ke stolu vede. Pozor, první usedá vždy žena! Až po ní si sedá muž.
- U stolu: Pouze malé psaníčko může žena položit na stůl, jinak patří kabelka vždy na sedadlo za ženu. Ta sedí pouze na první třetině židle, takže jí kabelka nijak nepřekáží.
- Objednání: Jídla podle pravidel etikety objednává muž, ale není prohřeškem, pokud si žena objedná sama.
- Obsluha: Na obsluhu nikdy nevoláme, na dálku navazujeme kontakt pouze pohledem. Nikdy si taky nepodáváme nic z vedlejších stolů. Pokud nám chybí příbor, sůl nebo ubrousek, vždy na to taktně upozorníme obsluhu.
- Placení: Platit by měl vždy ten, kdo pozvání inicioval. Žena tak může za muže platit třeba při pracovním obědě, kdy zve svého klienta. Pokud jde o partnerskou schůzku, platit by měl vždy muž.
- Spropitné: Pokud bylo vše v pořádku, spropitné činí klasických 10 % z ceny. Pokud ale jdete do dobré restaurace a konečný účet se přehoupne třeba přes tři tisíce korun, můžete dát spropitné nižší než 10 %.
- Odcházení: Po zaplacení účtu pomůže muž ženě do kabátu, pouští ji první do dveří a podrží dveře.
- Trapné situace: A co dělat, pokud se vám v restauraci stala nějaká trapná situace? Pokud převrhnete víno na bílý ubrus, upozorněte na to obsluhu. Když vám při jídle spadlo sousto na zem, nenápadně ho nohou odsuňte pod stůl. Pokud vám upadl příbor, požádejte číšníka o nový. Nikdy ho z podlahy nezvedejte!