Daňový systém je tak složitý, protkaný neustálými novými, ještě složitějšími nařízeními, že i závazné výklady jednotlivých finančních úřadů se diametrálně liší. Poctiví podnikatelé se v něm ztrácejí, platí pokuty či drahé poradce a podvodníci o to snadněji nacházejí skuliny.

„Jen zákon o daních z příjmů z roku 1992 byl k dnešnímu dni novelizován 121krát. V průměru častěji než jednou za dva měsíce. Z tohoto hlediska je tedy zákon o DPH ještě relativně stabilním předpisem. Od roku 2004 byl změněn zatím „pouze“ 29krát,“ řekl Právu právník a šéfredaktor časopisu Soudce Karel Havlíček.

Právo je zaneřáděno balastem. Důležitá pravidla přestávají být vidět.právník Karel Havlíček

„Totéž platí i v jiných oblastech. V občanském soudním řízení proběhlo za dvacet let 120 novelizací,“ dodal Havlíček. Ten již letos v dubnu varoval, že veřejnost vidí oblast práva ve velmi temných barvách a je ohromena téměř pouliční válkou příslušníků právnického stavu.

„Někdy tvůrci norem opravdu vypouštějí paragrafy tisíciletí. Mezi ukázkové patří norma, podle které je slepičí trus nutno odstraňovat tak často, jak je třeba. Nebo pravidlo, že mezi dvaceti sterilovanými okurkami nesmějí být více než tři zakřivené,“ cituje z naší legislativy se vší vážností Havlíček.

Zákon jen jako nosič

Legislativní chaos je ale i ve vážných věcech stejný jako před lety. Sotva začala být účinná euronovela zákona o daních z příjmů po našem vstupu do EU, poslanci už čtrnáct dní nato schválili jeho další novelu.

Často se použije oklikou jakéhokoli zákona, byť jen vzdáleně souvisejícího s danou věcí, jako nosiče pro zásadní změnu jiného zákona, který se nedaří prosadit.

Například ani absolutní absence souvislostí nebránila v minulosti zákonodárcům, aby do zákona o povinném ručení vpašovali novelu zákona o daních z příjmů.

V Česku je přijato až 600 nových zákonů, novelizací a předpisů ročně. Souběžný proud novelizací má za následek, že novely novelizují zákony ve znění, které již neplatí, neboť bylo mezitím novelizováno jiným zákonem. Přitom k normám chybějí prováděcí předpisy.

„Právo je zaneřáděno balastem. Důležitá pravidla přestávají být vidět,“ shrnul Havlíček.

V rámci odborně-diskusního projektu Pražský právnický podzim, který potrvá celý listopad, proto ve spolupráci s ním zve Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky už na příští týden čelní představitele justice a další právníky na konferenci nyní zaměřenou na vymahatelnost práva v ČR. Své rozbory zde zveřejní předseda Nejvyššího správního soudu, místopředseda Nejvyššího soudu či vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.