Koupelna, ať je velká nebo malá, zejména slouží pro každodenní hygienu - umývání, koupání a sprchování. Dalším obvyklým využitím v malých bytech je praní a sušení prádla. Často je její součástí také toaleta. V neposlední řadě ji vnímáme jako místo pro relaxaci.

Dostatek prostoru

Abyste se v koupelně cítili pohodlně, je třeba si uvědomit důležitou věc. I se všemi nutnými zařizovacími předměty musí v koupelně být dostatek prostoru, abyste se mohli po sprchování pohodlně osušit, vystoupit z vany nebo si vyčistit zuby před umyvadlem, aniž byste se uhodili o roh skříňky nebo pračky.

Klasická varianta rozložení v koupelně. Vana se zástěnou supluje sprchový kout.

Klasická varianta rozložení v koupelně. Vana se zástěnou supluje sprchový kout.

FOTO: Rako

Pro získání dostatečného prostoru je nutné respektovat všeobecné dispoziční zásady, dodržovat minimální vzdálenosti mezi jednotlivými zařizovacími předměty, vzdálenosti od stěn a průchozí uličky.

Co chcete v koupelně opravdu mít

Kromě vašich představ a požadavků na funkčnost koupelny vyžaduje její plánování a následná realizace součinnost odborníků, kteří provedou zednické práce, rozvody elektřiny, vodoinstalaci, obkladačské práce a samotnou instalaci koupelnového vybavení.

Vana, WC a pračka v jedné místnosti

Vana, WC a pračka v jedné místnosti

FOTO: Jika

Ale jak vlastně začít?

Rekonstrukce koupelny představuje často rozhodnutí na desítky let nebo i na celý život. Změny, které nakonec provedete, mohou být dost radikální. Proto než se pustíte do bourání, stavění nebo výběru zařizovacích předmětů, ať už se jedná o vanu, sprchový kout, umyvadlo, skříňky, baterie, topení nebo věšáky na ručníky, položte si sami pro sebe několik zásadních otázek a pokuste se na ně odpovědět.

Kolik lidí bude koupelnu používat

Přestože všichni členové domácnosti se v ní nebudou vyskytovat ve stejnou dobu, i tak je třeba brát ohled na dostatek prostoru, odkládacích ploch i na výběr zařizovacích předmětů tak, aby koupelna vyhovovala všem a každý v ní měl své místo na ručník i hygienické potřeby. Pokud je vás v domácnosti více, nejlepším řešením jsou dvě umyvadla s velkou odkládací plochou a poličky.

Asymetrická vana do malé koupelny

Asymetrická vana do malé koupelny

FOTO: Jika

Vana nebo sprchový kout?

Volba vany nebo sprchového koutu se odvíjí od možností konkrétního prostoru a stává se nejčastějším důvodem sporů při rekonstrukci koupelny. Sprchový kout v mnohých případech přináší cenné centimetry navíc, a proto je mu často dávána přednost. Lidé si často přejí do panelákové koupelny rohovou vanu, kterou považují za známku vyššího komfortu a úsporu místa.

Sprchový kout se sedátkem je vhodný pro starší osoby.

Sprchový kout se sedátkem je vhodný pro starší osoby.

FOTO: Ravak

Rohové vany ale problém s prostorem nevyřeší, spíše naopak. Skvělým kompromisem mezi vanou a sprchovým koutem je asymetrická vana se speciální zástěnou z bezpečnostního skla, která poskytne prostor pro příjemnou koupel i pohodlné sprchování.

Chcete mít v koupelně pračku, nebo ji můžete přesunout do jiné místnosti?

Dnes je již běžné, že lidé mají pračku v kuchyni, nebo v chodbě. Zvažte tuto možnost. Získáte více prostoru třeba na skříňku, koš na prádlo nebo třeba i na vanu a sprchový kout zároveň.

Řešení rozvržení menší koupelny

Řešení rozvržení menší koupelny

FOTO: Ravak

Chcete spojit WC s koupelnou, nebo jste zastánci dvou samostatných místností?
Pokud žijí v domácnosti více než dva lidé, je lepší koupelnu a záchod oddělit, máte-li možnost. Vyhovíte tak lépe potřebám členům rodiny a třeba získáte další prostor v koupelně.

Je koupelna dost velká, abyste tam vměstnali vše, co si představujete?

Bez čeho se v koupelně neobejdete? Co v ní musí nutně zůstat? A naopak čeho se můžete vzhledem k velikosti a správné funkčnosti koupelny vzdát?

Tipy a rady, jak si poradit s nedostatkem prostoru

Pokud si dokážete odpovědět na předchozí otázky, můžete začít s návrhem vaší koupelny.

I když nemáte tolik místa, kolik byste si představovali, vždy lze najít řešení. Nejprve zkuste zjistit, zda byste nemohli koupelnu rozšířit na úkor zbytečně velké a hluché chodby nebo sousední obytné místnosti.

Pokud není možné koupelnu zvětšit, musíte se vypořádat se stávajícími dispozicemi. Dojem prostorné koupelny i v malé místnosti získáte vhodným uspořádáním zařizovacích předmětů. Praktickým a úsporným řešením jsou různé koncepty od koupelnových firem. Šetří nejen místo, ale i čas, který byste jinak věnovali shánění vybavení.

Kombinace sprchového kouty a vany

Kombinace sprchového koutu a vany

FOTO: Rako

Bez stavebního zásahu můžete koupelnu opticky zvětšit také výběrem vhodných materiálů, barev i způsobem obložení. Pokud zvolíte obklady malého formátu, prostor se opticky zvětší. Při výběru obdélníkových obkladů koupelnu opticky rozšíříte orientací obkladu podélně. Prostor zvětšíte také instalací velkého zrcadla.

Zamyslete se, zda musíte mít pračku nutně v koupelně. Pokud máte možnost přesunout ji do jiné místnosti, ušetříte spoustu místa na vanu, sprchový kout nebo obojí.

Ke zvětšení prostoru koupelny výrazně přispívá i denní světlo. Ne v každé koupelně jsou okna, proto je řešením nahradit denní světlo vhodným umělým osvětlením. K tomu poslouží chytré uspořádání svítidel. Další variantou jsou luxfery, které propustí z vedlejší místnosti alespoň trochu denního světla.

Při výběru zařizovacích předmětů je nutné počítat s dostatečným místem před umyvadlem, sprchovým koutem i vanou. Design zařizovacích předmětů by měl jít ruku v ruce s praktičností, ale ne na úkor funkčnosti.