V panelákových bytech přichází nejčastěji na řadu jako první umakartové jádro. V takovém případě nemá smysl uvažovat o jiném řešení, než je jeho kompletní vybourání a vyzdění nového buď ve stávající, nebo v případě, že to možnosti dovolí, i v úplně nové dispozici.

Stará umakartová jádra totiž nejen že špatně vypadají a zabírají zbytečné místo, ale hlavně jsou zdrojem různých nečistot a plísní. Proto se například varianta nalepení obkladových desek na původní umakart může v první fázi zdát levnější, rychlejší a dostačující, ale bohužel nevyřeší zásadní problémy s umakartovým jádrem spojené a nakonec celkovou rekonstrukci pouze oddálí a ve finále i značně prodraží.

Mnoho možností pro změnu

Další možnosti jsou neomezené a záleží pouze na vašich finančních možnostech. Je možné se rozhodnout pouze pro částečnou úpravu anebo pro kompletní změnu s naprosto odlišnými dispozičními parametry. I bydlení v panelovém bytě totiž může být na vysoké úrovni a zdaleka nemusí řadit jeho obyvatele do jakési kategorie nižšího stupně, což se ještě nedávno předpokládalo. Panelové byty začaly být díky novým technologiím a nabídce trhu velmi žádané. V těchto bytech je totiž tato změna velmi jednoduše proveditelná a lze zde vytvořit moderní a krásný prostor pro velice kvalitní bydlení.

Vybírejte kvalitní firmu

Rekonstrukce nemusí být problém, pokud si pro splnění svých představ o bydlení zvolíte firmu, která má s těmito pracemi zkušenosti. Rekonstrukce se často provádějí jednou za život a požadavky na její kvalitu a životnost by proto měly být co nejvyšší.

V případě spolupráce s renomovanou společností, se může zdát cena úpravy dražší než součet položek od nezávislých soukromých řemeslníků, ale brát cenu jako výchozí parametr se v tomto případě rozhodně nevyplatí. Cena vypracovaná kvalitní a spolehlivou společností je kompletní a po celou dobu rekonstrukce neměnná a je vyvážená kvalitou provedené práce a jistotou komunikace při případných reklamacích.

Jaký je průběh rekonstrukce?

Od první nezávazné schůzky se vám věnuje jeden z vyškolených techniků. Na této schůzce vám vysvětlí základní pracovní postupy, doporučí varianty, nabídne možnosti a na míru sestaví co nejvíce konkrétní, ale pro vás zatím nezávazný položkový rozpočet. V případě, že se s nimi pak do rekonstrukce pustíte, bude se vám věnovat i nadále. Osobně váš byt zaměří, vyhotoví všechny náležitosti jako je projekt nebo technická zpráva.

Následně vám pomůže při výběru materiálů a vybavení. Bude se vám věnovat nejen při řešení dispozice, ale pomůže vybrat sanitu, barevně sladit a najít v široké nabídce vhodné obklady, v případě větších rekonstrukcí doporučí podlahové krytiny, dveře, poradí s novými rozvody elektra, vody i kanalizace, opravou popraskaných či křivých zdí nebo designem kuchyně. Budete se moci spolehnout na to, že všechny doporučené materiály i zařizovací předměty budou funkční, vyzkoušené a jejich kvalita ověřená množstvím předešlých zakázek a bude plně korespondovat s vašimi estetickými i finančními možnostmi a představami.

Technik se pak sám stane součástí realizace, protože bude kontrolovat průběh a kvalitu provedených prací, návaznost jednotlivých řemesel a závozů materiálů, dodržování technologických postupů a v neposlední řadě i termínů. Bude s vámi řešit případné nejasnosti či změny vzniklé v průběhu realizace a dokončenou stavbu vám také osobně předá.

Rekonstrukce bytu 3+kk

Mladá rodina se dvěma dětmi si pořídila starší byt na Praze 4, který jim vyhovoval polohou, velikostí i dopravní dostupností, ale ne svým uspořádáním místností, dřevotřískovými příčkami a malou průchozí koupelnou. Proto navštívili společnost Panelreko, kde vyškolenému technikovi sdělili své představy o novém bydlení.

 

Jejich přáním byla velká koupelna s rohovou vanou, kam by se vešla i pračka, velká kuchyně spojená s obývacím pokojem a šatna. Technik na základě zaměření a průběžných konzultací navrhnul půdorys, který splňoval představy zákazníka a zároveň byl technicky proveditelný. Následně vytvořil technickou dokumentaci pro ohlášení stavby na stavebním úřadě a po jejím schválení se ve sjednaný termín pustili do díla.

Původní stav

Původní stav

Bourání a vyzdění

V první fázi se vybouralo umakartové jádro i všechny nenosné a nevyhovující dřevotřískové příčky a zrušily všechny instalace. Tím v bytě zůstaly jen obvodové stěny, ze kterých se seškrábaly nánosy původních barev až na beton a instalační šachta.

Stav po vybourání příček

Stav po vybourání příček

Ve druhé fázi se vyzdila nová dispozice bytu, při které se zabudovalo i pouzdro posuvných dveří do obýváku, které je sice dražší než běžné otvíravé otočné dveře, ale je elegantní, šetří prostor a v tomto případě bylo i nutností, protože stěna za nimi byla využita jako televizní, což by v případě otvíravých dveří nebylo možné. Původní plánem byla instalace posuvných dveří v celém bytě, ale právě díky jejich ceně nakonec zůstaly pouze jedny.

Dozdívání

Dozdívání

Voda a odpady

Hned po vyzdění přišly na řadu nové rozvody vody a kanalizace. Vzhledem k tomu, že se umístění kuchyně posunulo, musela v koupelně vzniknout přizdívka pro její instalace. Ta byla ale využita jako praktický odkládací prostor po celé délce vany a zákazník už nemusel řešit další poličky a drátěné programy pro všechny propriety, které hlavně ženy ke koupání potřebují.

 

Rozvody z hliníku do mědi

Po vodě a kanalizaci přišla na řadu elektřina. Původní a nevyhovující hliníkové rozvody byly vyměněny za nové měděné v dispozicích, které zákazník potřeboval, včetně kompletních rozvodů televizních a internetových přívodů v každém pokoji. Rozvodná skříň elektra zůstala v původní dispozici nad vchodovými dveřmi, panel pro rozvod TV a internetu byl prakticky umístěn do vestavěné skříně v šatně.

Nový stav

Nový stav

 

Obklady, osvětlení a montáž vybavení

Po rozvodech už byt přestával být staveništěm. Všechny stěny a stropy se srovnaly lepidly a vyštukovaly, stropy v jádře a v předsíni se snížily sádrokartonovými podhledy, do kterých se umístila bodová světla s úspornými LED diodami. Podhled zde byl zvolen nejen pro umístění bodovek, ale také proto, že se nad ním daly vést páteřní rozvody elektra, které se tak nemusely zasekávat do zdí, což je drahé, nebo vést lištami, které zase nejsou hezké.

 

 

Dále se obložila koupelna i WC, na žádost zákazníka byly obě místnosti hodně barevné a veselé, stejně jako malby většiny pokojů. Položily se dlažby a osadily zařizovací předměty, po nich přišlo rovnání ostatních podlah nivelacemi a montáž plovoucích podlah, dveří a nakonec kuchyně.

 

Celá akce proběhla bez komplikací a ve sjednaném termínu. A jen pro zajímavost, první nezávazný a odhadovaný rozpočet se v případě náročné a drahé rekonstrukce lišil od výsledné účtované ceny pouze o necelých 1000 Kč.

Foto: PANELREKO, časopis PANEL PLUS