Potraviny v Čechách nyní
Jestli si chcete kazit náladu, tak si to prostudujte, jinak zahodit!
Nechci Vám brát iluze, ale ......
Na úvod chci sdělit, že nejsem přítelem "starých pořádků" či člověkem, který by si přál
návrat režimu, který tu byl před dvaceti léty.
Pokud se však podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat
svým dětem to, co se tu před těmi dvaceti léty jedlo. Nabídka potravin, které jsou teď
v obchodech, je skutečně rozmanitá. Na straně druhé se za touto "rozmanitostí" skrývají
jen různé barevné obaly a krabičky, které obsahují prakticky totéž. Mnoho potravin, které
bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním
životního prostředí je větší, než jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví. Do roku 1994
platily v Československu ještě z dob minulého režimu zákonné normy, které nedovolovaly,
aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovaly škrob atd. atd.
Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle.
http://zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz/ceske-potraviny-sama-nahrazka
http://ekonomika.idnes.cz/sest-otazek-o-nahrazkach-088-/test.asp?c=A080425_9
61522_test_kam
Potraviny jsou dnes samá náhražka. Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným
(sójovým).
http://www.ceskatelevize.cz/program/cerneovce/clanek1553/29.09.2009-18:25-1.
Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení obráběcích nožů, se nesrazí, nejde z něj
udělat domácí jogurt. Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to!
http://hobby.idnes.cz/automaty-nabidnou-misto-rozredeneho-latexu-prave-mleko
-p2r-/hobby-domov.asp?c=A090918_071133_hobby-domov_bma
Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do které je narván škrob nebo želatina, aby
toho bylo víc.
http://www.coop.cz/magazin/1_2008/kazda_rada_draha.html
Jsou v tom usmrceny mikroorganismy. Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to!
http://www.ceskatelevize.cz/program/samadoma/zivotnistyl/?clanek=25
Sýry nejsou sýry, ale náhražky, v nichž je mléčná bílkovina nahrazena bílkovinou rostlinnou
(sója) anebo škroby.
http://zena-in.cz/clanek/neni-syr-jako-syr/kategorie/syr-a-vejce
Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly s mlékem, dělá se to všechno z umělých náhražek.
I v dražších zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné či dokonce smetanové, je pouze
odstředěné mléko a zmrzlina je "zkvalitněna" tukem rostlinným.
http://www.vitalia.cz/serialy/o-zmrzline/
http://www.ceskatelevize.cz/program/cerneovce/clanek1569/12.10.2009-18:25-1.
html
Ani kvalita některých másel není nic oslnivého, je to nastavováno vodou!
Většina čokolád, prodávaných v našich obchodech, nejsou čokolády, ale čokoládové imitace
plné levných náhražek. Mezi tyto náhražky patří karabový prášek, který se vyrábí ze
svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi.
http://www.perspektivyjakosti.cz/k-hlavnimu-tematu/naucime-spotrebitele-cist
-mezi-adky.html?action=print
http://www.ordinace.cz/clanek/vybirejte-radeji-prave-cokolady-ne-nahrazky/
České párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem.
Co je to drůbeží separát?
Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodávají zvlášť. Zbytek - tedy kůže, kostra, hlavy
i se zobáky, krky, pařáty a vnitřnostmi se rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidávají
se do párků a klobás, v případě párků do 40,- Kč za kilo tvoří spolu se sójou, chemikáliemi,
céčky atd. jejich hlavní složku. Kdo kupujete dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé
porážky, nejásejte. Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do dražších
párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti potravin, z tvrdého
strojního oddělování při výrobě separátu (SOM - strojově oddělené maso) se získá velmi
jemná masová pasta složená z částic menších než 1 mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví.
Akorát, že to žereme!
http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/mytus-rozemletych-kosti.htmlhttp://w
ww.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552<http://www.vyzivaspol.cz/clanky-c
Časopis/mytus-rozemletych-kosti.htmlhttp:/www.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552>
http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/mytus-rozemletych-kosti.htmlhttp:/ww
w.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552&typ=1&val=92144&ids=3496&typ=1&val
=92144&ids=3496
(Pro zajímavost - separáty se vyráběly i dříve, sušily se a používaly se jako krmivo pro
dobytek. Toto se vyrábí i dnes http://www.zemcheba.cz/_cz/krmkomp.html ). Aby tento
světle bledý šurvajs získal pěknou červenou barvu, narve se tam chemie.
http://www.o-zdravi.cz/clanky/takovej-parecek-z-makra.html
Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu samozřejmě existují různé chemické sajrajty.
http://www.raps.cz/Sortiment.aspx
Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do takových výrobků, které vypadají navenek jako
salámy či šunka.
http://www.ceskatelevize.cz/program/cerneovce/clanek1544/21.09.2009-18:25-1.
html
Různé bůčky a slanina je dnes vyráběna zejména z přerostlých polských prasat, která mají
jinou strukturu masa, než prasata česká, která jsou více masitá a jejich bůčky obsahují více
masa. Na polských bůčcích, které se k nám jako přebytky dováží je samé sádlo, ale nekupte
to. Je to bílý a bílé maso je přece dietní!
http://finweb.ihned.cz/c4-10070860-21691470-006000_d-ceske-potraviny-sama-na
hrazka
Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za pár korun, je prodáváno
jako kvalitní maso z mladých býčků.
http://www.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552
http://www.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552&typ=1&val=92140&ids=3496>
&typ=1&val=92140&ids=3496<http://www.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552
&typ=1&val=92140&ids=3496>&typ=1&val=92140&ids=3496>
Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba? Může se vám stát, že to
maso deklarované jako krabí, je z tresek.
http://ekonomika.idnes.cz/levne-potraviny-kdyz-krab-je-vlastne-treska-fz6-/t
est.asp?c=A080425_961521_test_kam
Do chleba se dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které se předtím
neprodalo. Stroje tyto zbytky, (které se dříve dávaly prasatům nebo se prodávaly za nižší
cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové zvířectvo), semelou a směs je dále upravována.
Přidají se speciální směsi s enzymy, pak se míchá těsto atd. atd. a na druhém konci vyjede
upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko. Takové krásné
ohnisko civilizačních chorob a alergií.
http://www.emulgatory.cz/diskuse?wid=53
Navíc se neustále snižuje podíl žitné mouky z dřívějších 45% na 20%. U rohlíků se neustále
snižuje hmotnost, ale i obsah tuku, (který zajišťoval křupavost), až na polovinu. Z rohlíků se
stává gumová hmota, která druhý den ztvrdne a chleba je bez chuti.
http://ekonomika.idnes.cz/za-drazsi-chleba-nemohou-pekari-ale-obchody-f28-/
ekonomika.asp?c=A080207_204846_ekonomika_mia
Kečupy a hořčice nejsou hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, ve které je s bídou
10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se na některých "kečupech"
vyskytuje na druhé straně malý název "kečupová " či "rajčatová omáčka." Tyto blivajzy se
v regálech tváří jako kečupy, ale viděly rajčata leda tak z rychlíku.
Maso, zejména dovezené, je "nastavováno" vodou, která je do něho injekčně vpravována.
Do některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně vpravována levná sójová
bílkovina. Konzervy obsahují blíže nespecifikovanou hmotu, která nemá s kousky dobrého
masa, které jsme nacházeli v socialistických konzervách, nic společného. Landšmít, který
se dřív vyráběl z masa a dal se nakrájený opéct nad ohněm, je dnes nedefinovatelný prejt z
kůží a šlach slepený obarveným škrobem, který se vám buď po napíchnutí na klacek rozpadne
nebo nad ohněm rozteče.
http://www.blisty.cz/art/14871.html
Lečo s klobásou již dávno není ta dobrá zelenina s klobásou, ale to lečo vypadá, jako by už
jednou prošlo žaludkem a ta "klobása" je sójová.
"Hovězí" a "vepřové" maso ve vlastní šťávě nezřídka obsahuje i polovinu rozmixovaných
kuřecích kostí a kůží, které se dříve mlely v kafilérkách na masokostní moučky pro zvířata.
Ty "kvalitnější" konzervy obsahují kůže, takže když tato pochoutka na talíři zchladne, lze
ji úspěšně použít jako lepidlo. Paštiky a pomazánky jsou nastavovány škrobem, moukou
a drůbežími separáty. Tradiční hospodská pochoutka Utopenci se dnes změnila prakticky
na sójové buřty v láku a nedá se to většinou jíst.
Prošlé maso ze supermarketů je očišťováno octovou vodou, nakládáno do marinád
a podáváno jako specialita k letnímu grilování.
http://www.spotrebitele.info/potraviny_zdravi/clanek.shtml?x=2350964
Různé saláty jsou zakonzervovány tak, aby vydržely, ale skutečnou majonézu viděly leda tak
z rychlíku. Dorty a dezerty jsou vyráběny z náhražek, stejně jako různé oplatky a tyčinky.
Sirupy nejsou vyráběny z ovoce, ale jedná se o vodu z cukrem, ve které je ovocná příchuť.
Z českého piva se povětšinou staly europatoky univerzální chuti vyrobené v systému CKT/
HGB, který "přeskakuje" klasické zrání a dokvašování v ležáckém sudu.
Univerzální bývají i následky požití těchto chemikálií - rektální zvracení čili sračka.
Skalní pivaři dnes přecházejí na jedenáctistupňové pivo, které má aspoň trochu úroveň
dřívější desítky. Některá šumivá vína se nedělají tradičním zráním, ale vyrábí se jako sifón.
Víno, které má úroveň vín krabicových, se nasytí CO2 a prodává se v regále jako "šampáňo."
Vzadu na vinětě se lidé s dobrým zrakem mohou dočíst, že se jedná o "perlivé víno." A dalo
by se pokračovat.
Pokud si někdo myslí, že když si koupí dražší výrobek, či dokonce výrobek značkový, že je
zaručena vyšší kvalita, je na omylu. I značkové výrobky, prodávané v rámci celé Evropy, jsou
v Česku vyráběné z náhražkových surovin.
Např. zmrzlina Magnum, která stojí stejně v Česku i Španělsku, se v EU vyrábí z mléka,
v Česku z levnějších rostlinných tuků.
http://instinkt.tyden.cz/rubriky/tema/popelnice-evropy_24549.html
Takových a různých dalších šmejdů žereme stále více a více, ale nezoufejme, bude hůř. Podíl
výrobků se stále vyšším obsahem náhražek bude růst. Takové chuťovky, jako např. "dietní"
drůbeží hamburgry, které se skládají z poloviny z drůbežího separátu a z druhé poloviny
z vepřových kůží, jsou jen začátkem dalších inovací. Složení výrobků, které se uvádí
na jejich obalech, bude psáno stále menšími a menšími písmeny, aby si ho už nemohli přečíst
ani ti, co mají zrak v pořádku. Čekají nás doby, kdy budeme doslova "žrát" takové potraviny,
jaké známe z francouzského filmu Křidýlko nebo stehýnko, přičemž autoři se budou
inspirovat českou cestou z filmu Návštěvníci, kteří jedli amarouny. Zatím jíme potraviny,
které vypadají jako tradiční, ovšem jejich náplň je "božská" (jen Bůh ví, co v tom je!).
Samozřejmě, že se dají koupit i dobré potraviny.
Párky, které obsahují maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do
příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za socialismu standardem
a normou je dnes luxusem.
Stát bohužel dělá v dnešní době na lidech určitou formu podvodu, týkající se jejich
spotřebního koše, potažmo životní úrovně. U potravin se sice vychází z jejich hmotnosti,
nikoliv však kvality. Takový párek, který byl kdysi z hovězího a vepřového masa a sádla
a stál xx korun, se porovnává se současným "párkem," který se dělá ze sóji, či jehož polovinu
obsahu tvoří mouka a drůbeží separát.
Já mám někdy z důchodců srandu, že si kupují v supermarketech právě tyto nekvalitní a
levné věci, které bych osobně nedal do huby, ale na druhou stranu si uvědomuji, že jim nic
jiného nezbývá. Oni jsou zkrátka obětí podvodu spotřebního koše, ze kterého se počítají
jejich důchody, pro ně (a nejen pro ně) je kvalitní potravina nadstandardem.
V Německu si takový bordel výrobci dělat nedovolí. I levné výrobky tam mají svoji úroveň,
např. nejlevnější špekáček za 1,45 euro obsahuje 70% masa, v Česku za stejnou cenu
koupíte "špekáček," který obsahuje pouze 27% masa.
Česko se v posledních letech stalo popelnicí či odpadkovým košem Evropy.
http://instinkt.tyden.cz/rubriky/tema/popelnice-evropy_24549.html
JUDr. Jaroslav Janeček
advokát, rozhodce při Hospodářské a Agrární komoře ČR správce konkurzní podstaty
Obchodního oddělení Městského soudu v Praze člen Syndikátu novinářů
Advokát zapsaný v ČAK pod č.: 4198
Telefon/Fax: 420 272 705 280 Mobil: 420 602 313 007