Státní důchody by mohly podle Nečase postupně klesat až na polovinu současných hodnot v roce 2050. Například lidé narození v roce 1981 s příjmy 20 000 korun měsíčně by mohli od státu dostávat 6400 korun v současné hodnotě, nyní by to bylo 11 000 korun. "O moc lépe na tom ale nebudou ani ostatní ročníky," varoval premiér s poukazem na výpočty odborníků.

"Bez důchodové reformy by byl důchodový systém dlouhodobě udržitelný pouze za cenu dramatického zvyšování schodku důchodového účtu," zdůraznil Nečas.

Nečas: Růst daní nebo razantní pokles penze
 

Připomněl, že loni schodek dosáhl 45 miliard korun. Pokud by reforma nebyla a stát by měl ztráty důchodového účtu vyrovnat, musela by se zvýšit sazba pojistného z 28 na 40 procent, nebo by se musela zavést jedna sazba DPH až 26 procent. Další možností by podle premiéra bylo zvýšit firemní daň z nynějších 19 na 38 procent. "Nebo také snížit všechny penze o třetinu," dodal Nečas.

"Je dobře, že dnes konečně politici řekli lidem na rovinu, jak budou vypadat penze vyplácené státem. Ukázali také, že dnešní třicátníky čeká penze, ze které nebude snadné vyžít," komentoval premiérova slova v tiskové zprávě prezident Asociace penzijních fondů ČR Karel Svoboda. Podotkl také, že demografové, ekonomové i penzijní společnosti poukazují na tento problém už měsíce, politici prý našli odvahu až teď.

Nečas také kritizoval důchodové recepty opoziční ČSSD. Pokud by byly zavedeny, podle premiéra by až 60 procent důchodů bylo pod hranicí chudoby. "Přesně tomu se chceme vyhnout," uvedl. Opřel se rovněž do "zlovolné" protireformní kampaně levice, která hrozí, že pokud se dostane k moci, druhý penzijní pilíř zruší. Ten spočívá ve vyvedení tří procent pojistného ze státního pilíře do soukromých fondů za podmínky, že si lidé přidají dvě procenta ze svého.

Čas na vstup do druhého pilíře se krátí

Do konce června se musejí o případném vstupu do druhého pilíře rozhodnout lidé starší 35 let. Dosud příliš neláká, s fondy podepsalo smlouvu za první tři měsíce asi 22 500 lidí. Nečas apeloval na obyvatele, aby si provedli propočet a rozhodli se.

Pomoci by jim mohla také informační kampaň, která zahrne mimo jiné inzerci v denících, letáky a kampaň v televizi i na internetu. Nečas je přesvědčen o tom, že nárůst počtu účastníků druhého pilíře bude postupný; lidé nad 35 let se budou o vstupu rozhodovat na poslední chvíli.

Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl miliónu lidí. Nečas se dnes odhadů zdržel, z jeho vyjádření vyplynulo, že červnovou hranici vláda posunovat nebude. Cílem kabinetu prý je to, aby do 30 let získala dodatečný důchod ve výši aspoň čtvrtiny až třetiny státní penze nejméně polovina obyvatel. Státní výdaje na důchody by se měly držet pod deseti procenty hrubého domácího produktu.