„Za prvních 24 hodin od startu nabídky, tedy od čtvrtečních deseti hodin jsme zaznamenali nárůst vytížení call centra o 300 procent. Zároveň registrujeme enormní počet nových objednávek oproti normálu,“ řekl Novinkám Farghali.

„Lidé volali hodně. Ptali se především na to, jestli na konkurenční nabídku nějak zareagujeme. T-Mobile nabízí tarify S námi se stejnou logikou – tedy kombinací neomezeného volání do vlastní, respektive všech sítí již více než rok. Ceny se snižují kontinuálně,“ konstatovala na dotaz Novinek mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Jediný T-Mobile zatím neprozradil, jak výrazně plánuje zvýhodnit svou nabídku neomezeného tarifu. Aktuálně vyjde na 3290 Kč.

Mluvčí Vodafonu Alžběta Houzarová Novinkám již ve čtvrtek potvrdila, že na konci května operátor nabídne zákazníkům tarif s neomezeným voláním a neomezenými SMS do všech sítí společně s 600MB datovým balíčkem bez dotovaného telefonu za cenu nižší než 700 Kč. Obdobná nabídka přitom nyní vyjde na 3299 Kč.

„Naši zákazníci projevili velký zájem o chystanou květnovou nabídku, kterou jsme včera (ve čtvrtek, pozn. red.) poodhalili. Během dne jsme také spustili portál pro předregistraci zájemců o nové neomezené tarify. Už za první dvě hodiny se na něm zaregistrovalo přes tisíc zájemců,“ uvedla pro Novinky Houzarová s tím, že v současné chvíli registrují již 4000 zákaznických registrací.

Levnější volání už dnes

Na rozdíl od Telefóniky chystají Vodafone a T-Mobile odhalit konkrétní nabídku neomezených tarifů až v průběhu následujících dnů a týdnů. Na infolinkách jsou lidé uklidňováni, že přechod ke konkurenci není vůbec nutný. O tom se redaktorka Novinek přesvědčila na vlastní kůži.

„Přemýšlela jsem o tom, že bych přešla k jinému operátorovi, protože O2 přišlo s nabídkou nového neomezeného tarifu za 750 Kč,“ dožadovala se redaktorka na infolince T-Mobilu.

„Víme o tom, ale být vámi, určitě bych ještě chvilku vyčkala. Abych byla upřímná, my jsme tuto informaci dostali dneska (ve čtvrtek, pozn. red.), a určitě budeme nějak reagovat. A to podobnou, ne-li lepší nabídkou. Během odhadnu si říci dvou dnů budeme mít na trhu něco podobného,“ odvětila operátorka redaktorce.

Některým čtenářům Novinek, kteří pohrozili operátorovi odchodem, se na takzvaném retenčním oddělení podařilo dosáhnout výhodnějších cen již nyní. „Zavolal jsem na infolinku s tím, že nekompromisně odcházím k Telefónice, pokud nedorovnají jejich nabídku,“ podělil se o svou zkušenost zákazník Vodafonu, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce jej však zná.

„Paní na druhé straně telefonu mě nejprve přemlouvala, že mám počkat ještě měsíc a budu mít výhodnější cenu než u O2. Já jsem ale trval na svém a ona mi nakonec nabídla nějakou akční cenu, díky níž mám neomezené volání a SMS zprávy i s internetovým připojením už výrazně levnější okamžitě. Doposud jsem platil 1600 korun – a teď 750,“ doplnil zákazník.

Lidé spíše vyčkávají

Na přechod ke konkurenci většina lidí nespěchá. „Včera jsme zaznamenali opravdu velkou poptávku po informacích ohledně tarifů mobilních operátorů. Návštěvnost a srovnávání cen za mobilní volání včera byly enormní. Samotných objednávek na změnu operátora však nebylo tolik,“ uvedl Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz, který mimo jiné porovnává nejvýhodnější tarify na trhu.

„Podle mého názoru lidé stále čekají, jak se zachová poslední velký hráč na trhu a jaké podmínky nabídne. Zatím si tedy lidé ve velké míře a s velkým zájmem zjišťují informace, ale s finálním rozhodnutím o změně zatím vyčkávají, až budou mít kompletní informace,“ uzavřel.

Jeho slova potvrzuje také anketa serveru Novinky.cz, které se během čtvrtečního odpoledne a pátečního dopoledne zúčastnilo téměř 70 000 lidí. Na otázku, zda by při výhodnější cenové nabídce změnili svého operátora, téměř 71 % respondentů uvedlo, že by počkali na dorovnání nabídky jejich operátorem.

Naopak přesná čtvrtina dotázaných by vůbec neváhala a volila by zajímavější cenu. Pouze minimum lidí (4 %) by i přes výhodnější nabídku zůstalo u svého stávajícího operátora.