Nokia 500 je prvním modelem finského výrobce, v jehož nitru tepe procesor taktovaný na 1 GHz. Společnost dlouho odolávala trendu zvyšování taktu procesoru, který nastolila konkurence, s poukazem na to, že operační systém Symbian je vyladěný tak, aby svižně pracoval i na slabším hardwaru. Tlak ostatních výrobců byl ale neúprosný a ve chvíli, kdy asijské firmy vrhají na trh telefony s dvoujádrovými procesory taktovanými na 1,2 GHz a míří i výš, musela Nokia reagovat.

Na první pohled je Nokia 500 sympatická levná dotykovka s cenovkou kolem 5000 Kč. Má příjemně kompaktní rozměry 111 x 54 x 14 milimetrů a hmotnost pouhých 93 gramů. Zaujme ostřejšími rohy a zaoblenou horní a spodní hranou. Mechanických tlačítek zde nalezneme šest, na spodu ovladače přijmutí a ukončení hovoru a vstup do menu a na pravé straně šipky pro nastavení hlasitosti a zámek displeje. Poněkud strohý design osvěžují barevné kryty baterie, v základním balení najdeme kromě černého ještě červený a modrý.

Nokia 500

Nokia 500

FOTO: Novinky

Displej o velikosti 3,2“ a rozlišení 640 x 360 pixelů používá dnes již překonanou technologii TFT, co do čitelnosti mu však lze máloco vytknout. Dotyková vrstva je kapacitní, ovládání je příjemné. Softwarová klávesnice je defaultně nastavená do režimu QWERTY i na výšku, což není příliš pohodlné, naštěstí lze nahňácaná písmenka přepnout do klasického alfanumerického módu. V poloze na šířku je pak klávesnice v rozložení QWERTY po chvíli přivykání celkem vstřícná a má rychlou odezvu.

I přes relativně nízkou cenu je Nokia 500 velkoryse vybavena. Vnitřní paměť o velikosti 2 GB lze rozšířit o přídavnou paměťovou kartu s kapacitou do 32 GB. Datové přenosy lze provozovat prostřednictvím všech v současnosti běžně používaných sítí od technologie GPRS až po HSDPA s max. rychlostí 14,4 Mbit/s. Nechybí ani wi-fi modul. Telefon disponuje GPS čipem a obsahuje aplikaci Nokia Maps s hlasovou navigací zdarma.

Bílá Nokia 500 s růžovým zadním krytem vyjde až v poslední čtvrtině roku 2011.

Bílá Nokia 500 s růžovým zadním krytem

FOTO: Nokia

V ruce působí Nokia 500 velmi příjemně, do dlaně padne tak akorát, a když se ji člověk chystá uchopit poprvé, překvapí ho, jak je lehká. Zamknutý displej se oproti modelům vybaveným posuvným zámkem otevírá tlačítkem, po jehož stisknutí je třeba ještě odemknutí potvrdit klepnutím na displej. Je to o krok navíc, ale dá se to snést.

Systémem, který v pětistovce žije, je Symbian ve verzi Anna. Koncem roku však bude dostupný bezplatný update na pokročilejší variantu Belle, která už se představila v telefonech 700 a 701 a sklízí pozitivní ohlasy. Dá se očekávat, že teprve s upgradem systému ukáže Nokia 500, co v ní je. Symbian dohání krok s ostatními operačními systémy paradoxně až ve chvíli, kdy se chystá jeho postupné nahrazení mobilními Windows.

Nokia 700

Nokia 700

FOTO: Nokia

Dosavadní Anna nabízí tři domovské obrazovky, na něž lze podle libosti umístit widgety, které ovšem mají pevně stanovené parametry. Aplikace, které výrobce do systému předinstaloval, vypovídají o zaměření na multimédia, najdeme zde kromě klasického hudebního přehrávače také jednoduchý editor videí a fotografií. Jenže co kloudného editovat, když pětimegapixelový fotoaparát nenabízí automatické ostření, jak už je u Nokie v poslední době špatným zvykem, a z jeho optiky vycházejí použitelné fotografie jen za optimálních podmínek. Doinstalovat je potřeba kancelářské aplikace pro práci s dokumenty Office i prohlížeč souborů ve formátu PDF. Naopak mapy jsou přítomné a hlasová navigace je, jak je u Nokie na druhou stranu dobrým zvykem, zdarma.

Pro uživatele, kteří přecházejí ze starších verzí Symbianu, bude Nokia 500 od začátku intuitivně ovladatelná, ale ani pro nováčky nebude její zvládnutí žádným extra oříškem. Systém je proti starším modelům svižnější, gigahertzový procesor se výrazně nezadýchá ani při větším počtu spuštěných aplikací najednou, přestože musí dohánět nepřítomnost samostatného grafického procesoru.

Nokia 500 je malý a střídmý smartphone s výkonným hardwarem. Designem neurazí extravagantního středoškoláka ani manažera středního věku, který ocení precizní dílenské zpracování. Výbavou příliš nezaostává za konkurencí, snad až na tradičně ošizený fotoaparát. Za cenu necelých pět tisíc Nokia trefila do černého a s plánovaným updatem na Symbian Belle by se pětistovka pro řadu lidí mohla stát tím, co hledali.

Nokia 701

Nokia 701

FOTO: Nokia