Stále více lidí se na nás obrací s žádostmi, abychom jim poradili při jejich úvahách o rekonstrukci bytu, jiní oslovují bytové architekty, ale všichni chtějí vynaložené finanční prostředky využít co nejefektivněji, aby jejich nově upravený byt byl nejen zajímavý, ale také účelně zařízený. Rádi by, aby pokud možno po všech stránkách vyhovoval jejich přáním i potřebám.

Dobrý den,
byli bychom velmi rádi, kdybyste se naším zadáním zabývali. Fotky stávajícího stavu a plánek zasílám v příloze. Jen se nelekněte fotek, bydleli tam starší lidé, kteří byli kuřáci a byt neudržovali. Podle toho to také vypadá.
Naše požadavky by byly návrh barev a vyřešení rozmístění nábytku, protože ani jeden neumíme moc kombinovat, tak aby nám z toho nakonec nevzniklo něco otřesného. Čeká nás kompletní rekonstrukce, včetně výměny oken, vybourání umakartového jádra, škrábání omítek a nahazování nových, a likvidace staré kuchyně.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dle návrhu bude jen malá změna, otvor mezi obývacím pokojem a kuchyní by byl 100 cm, ne jen 90 cm, jak je zakresleno. Ložnici bychom chtěli mít umístěnou v posledním pokoji (průchod z obývacího pokoje přes budoucí dětský pokoj. Počítáme se zazděním původního průchodu z obývacího pokoje rovnou do ložnice z důvodu umístění sedačky do rohu. Do koupelny a WC počítáme se zasouvacími dveřmi do pouzdra z důvodu úspory místa. Posuvné dveře budou také z obýváku do budoucího dětského pokoje a také z pokoje do ložnice.
 

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Kuchyň bychom chtěli s vestavěnými spotřebiči, pravděpodobně do tvaru "L". Z kuchyně volný vstup do obývacího pokoje, který bychom nechtěli nějak přehltit nábytkem, pouze to nejnutnější - sedací soupravu a pracovní stůl z důvodu mé práce jako účetní. Obývací pokoj bude s námi také obývat naše dvouletá fenka bígla. Do chodby bychom chtěli nejspíše nějaké menší vestavěné skříně. Větší skříně přes celou stěnu bychom umístili do ložnice.
Mezi obývacím pokojem a chodbou by si přítel představoval zasouvací dveře, ale z důvodu nosné stěny tam nemůžeme mít pouzdro, tak třeba nějakou předstěnu, kam by se dveře zasouvaly. WC a koupelnu chceme oddělené, do koupelny pouze vanu se zástěnou, místo pro pračku a umyvadlo.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Největším problémem je u nás rozhodování o materiálech a barvách. Líbí se nám různé odstíny hnědé a fialové. Jen nevíme, jak to zkombinovat. Jen prosím, zelenou barvu nechceme na ničem.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Rozměry jednotlivých místností: (šířka x délka)
chodba 353 x 150 cm
koupelna 150 x 255 cm
obývák 344 x 527 cm (od okna po futra do dětského pokoje je to 206 cm)
pokoj 342 x 358 cm
ložnice 342 x 338 cm
kuchyň 220 x 340 cm
 
Moc Vám děkujeme
Lucie a Ivo

Shrnutí požadavků čtenářů

Čtenáři si původně přáli, aby se přes dětský pokoj procházelo do ložnice, protože dveře do pokoje vedle obýváku by se zazdily, aby se tam mohla umístit rohová pohovka. Převážně si v bytě představují použití posuvných dveří. V obývacím pokoji musí být malý pracovní kout a nesmíme zapomenout na místo pro pejska. Z barev se jim líbí odstíny hnědé a fialové, v žádném případě však nechtějí zelenou.

Původní stav
FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Doporučení návrhářky Kateřiny Mlejnkové

Oproti původní dispozici jsem vlastně nic nezměnila. Nyní jsou použity posuvné dveře – buď do pouzdra nebo celoskleněné posuvné po zdi (do kuchyně a z předsíně do obýváku). Čtenáři si přáli kvůli pohovce zazdít dveře do pokoje a jeden pokoj (dětský) pak chtěli udělat průchozí, což se nezdá jako ideální řešení do budoucna.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Namísto nesmyslné rohové pohovky, která by „schramstla“ nejen spoustu místa, ale i denní světlo od okna, je k oknu lepší umístit jídelní stůl.

Ponechány byly i původní parkety, kterých by bylo škoda a mělo by jistě smysl je zrepasovat. V celém bytě je použitý lamino dekor tmavšího dřeva a fialová barva na čalounění, dále pak také ve formě mozaikových obkladů v kuchyni a koupelně.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V kuchyni, předsíni a koupelně s WC jsem s ohledem na fialovou mozaiku použila antracitovou dlažbu a obklad. Veselejší barvy jsou pak už jen v dětském pokoji.

Fialová mozaika

V předsíni nechybí vestavná skříň pro šatstvo a obuv, věšák a zrcadlo. Vybavení WC a koupelny je rovněž logické, namísto sprchového koutu je vhodnější použít rohovou vanu, která může být opatřena sprchovací zástěnou. Uprostřed je umyvadlo a naproti vaně pak pračka a úložné prostory.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Na toaletě je mozaika v celém prostoru nádrže až k podlaze, jinak je prostor bez obkladů. V koupelně je pak pás a nad vanou je použito mozaiky více, tak aby zde vznikl určitý dekorativní prvek a stěna nebyla celá tmavá. Pod umyvadlem je volné místo, které je možné využít pro stoličku nebo umístění koše na špinavé prádlo.

Kuchyň a obývací pokoj

Kuchyň je v podstatě vybavena standardně. Nechybí kompletní vestavné spotřebiče včetně myčky, mrazáku nebo chladničky. Linka je do L, jak si čtenáři přáli. Naproti je ještě vytvořen další úložný prostor a malé sezení s výhledem z okna.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vybavení obývacího pokoje je trochu atypické. V čele je celá stěna využita pro vestavěnou sestavu skříněk, kde je umístěna jak TV, tak i místo pro PC a pracovní koutek. K oknu je místo rohové pohovky (jak si čtenáři přáli) navržen jídelní stůl, který tak lépe využije místo u okna a přísun denního světla. V rohu vedle dveří na balkón a dveří do kuchyně je umístěn pelíšek pro pejska, který to bude mít blízko do kuchyně a může sledovat i dění u stolu. Rozhled z pelíšku po místnosti by měl tak být dostačující.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Uprostřed místnosti vyniká fialová pohovka pro dvě až tři osoby a dále také lehátko, kde si může vleže odpočinout a relaxovat další osoba. V případě, že by se čtenářům lehátko nezdálo jako ideální volba, mohou jej nahradit dvě malá subtilní křesílka při zachování stojací lampy i malého stolku.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Oproti masivní nábytkové stěně a pohovce je prostor rozbit odlehčenějšími kovovými a skleněnými prvky, které jsou použity na lehátku, u jídelního stolu a doplňcích. Určitou útulnost pak řeší barva textilu a koberce s východním vzorem.

Dominantní čalounění v ložnici

V ložnici jsem se pak snažila uspokojit čtenářku použitím fialové barvy, které je vydatné na masivním vysokém čalouněném čele postele, a taktéž rámu postele. Útulnost dotvářejí použité prvky jako zrcadlo, čalounění a dekory.

Přestože by se nabízelo umístění postele spíše na opačnou stranu místnosti, aby nebylo při vstupu do pokoje na postel hned vidět – volila jsem raději toto řešení s ohledem na málo úložných prostor v bytě, protože takto je naproti posteli velká šatní vestavná skříň přes celou stěnu.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vybavení dětského pokoje je navrženo raději pro dvě děti, a to s maximem využití prostoru. Proto byla dána přednost etážovému spaní nad sebou. Samozřejmě nechybí ani pracovní stoly a další úložné prostory. Ke dřevu je pro oživení celé místnosti použita žlutá barva.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS