Přírodní prostředky léčení
1. KRK
JAK NA BOLEST V KRKU
- Co 2 hodiny rozkousat a sníst stroužek česneku a pít čaj z tymiánu
- Kloktat slanou vodou
- Cumlat koření hřebíček během dne
- Obklad na krk: vyždímat plenu namočenou ve slané studené vodě, překrýt igelitem, na to
suchý ručník. Nechat zabaleno 2 hodiny.
- Z lékárny je velmi účinný přípravek JOX ve spreji. Několikrát denně stříknout přímo na
mandle – vzít si na pomoc zrcátko.
- OROFAR ve spreji – v lékárně
- Do 2 dl vody dát 2 lžičky soli a pár kapek TEE TREE OIL – kloktat.
- 1 tvaroh ve staniolu. Tvaroh rozmačkáme vidličkou a rozložíme rovnoměrně na kapesník
v šátku, přiložíme ke krku a zavážeme. Necháme i půl dne nebo přes noc.
Kořeněná limonáda proti bolesti v krku
600 ml vody, 2 hřebíčky, 2 kuličky nového koření, kousek celé skořice, šťáva z celého
citronu, med
Dáme vařit vodu a koření do hrnce, přikryjeme a 10 minut pomalu vaříme (ne klokotem).
Po uvaření scedíme, přidáme lžíci medu a šťávu z celého citronu. Pijeme co nejvíce horké.
Je to příjemná varianta léčby.
MRKVOVÝ SIRUP OD KAŠLE
Postup:
Do väčšieho kastróla dame 1/2 litra čerstvej mrkvovej šťavy a 4 lyžice medu.
Za občasného miešania zahustíme do sirupovej konzistencie, nevaríme.
Berieme 1 lyžičku 5x denne.
Je to starodávny osvedčený recept na kašeľ a choroby priedušiek.
Na kašel
Vincentka,mléko,med
Převaříme mléko. Do hrnku dáme 1/3 vincentky kterou zahřejeme, ale pozor aby nepřekročila
teplotu 70 stupňů. V ní rozpustíme kávovou lžičku medu a vše dolijeme trošičku ochlazeným
mlékem, taky aby mělo méně než 70 stupňů. Pijeme ještě teplé.
Proti kašli
1 hrnek mléka, 1 žloutek, 1 lžička másla, 1 lžíce medu
Vše umíchat v teplém mléce a vypít.
Na dráždivý kašel
12 skořápek vlašských ořechů, 1/2 l vody
Vyloupeme 12 vlašských ořechů namočíme je do 1/2 l vody, necháme louhovat 4 hod., potom
je 1/2 hod. vaříme a dolíváme, aby bylo pořád 1/2 l vody.
Pijeme slazené medem nebo cukrem 3x denně šálek. Po dvou dnech se začne odkašlávat.
Máslový čaj
Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept.
Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla.
Dobře promícháme a ihned vypijeme.
Úporný kašel
Nastrouhejte a rozetřete křen a smíchejte s medem. Užívejte ráno nalačno, hodinu po obědě
a večer před spaním po čtvrtině jedné kávové lžičky.
Citrónové kloktadlo
Vymačkáme šťávu z jednoho středně velkého citronu a kloktáme ji. Nakonec polkneme.
Opakujeme 2 až 3x denně
Sádlový obklad
Při bolestech v krku si připravíme jednoduchý zábal. Na pruh plátýnka namažeme tenkou
vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme trochu muškátového oříšku (aby se utvořila
tenounká vrstvička). Přikryjeme dalším plátýnkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem.
Ráno je po bolesti.
Ztráta hlasu
Z lékárny:
tablety PANTHENOL, HOMEOVOX, CALCIOVÝ SIRUP, VINCENTKA V TABLETÁCH
Křen s medem
Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli
3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme.
Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme
a lépe se nám dýchá.
2. HLAVA, DUTINY
Čelní dutiny
Nejdříve si uvaříme středně velký brambor ( musí být vařen ve slupce), připravíme si šátek
tak , aby odpovídal šíři čela a dal se zavázat na něj položíme igelit a na igelit kapesník.
Pak bramboru oloupeme a lehce rozmačkáme, vložíme na kapesník v šátku a přiložíme na
čelo ( teplota bramboru by měla být co nejteplejší, prostě co snesete), a necháme působit
20- 25 minut.
3. PRŮDUŠKY
Octový zábal - proti nachlazení a horečce
Vlněné ponožky namočte do studeného octového vodného roztoku (šest lžic octa na půl litru
vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si
lehnout. Po asi dvaceti minutách zábal vyměňte.
Účinky: Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně
chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly, snižují také octové ponožky horečku. Za dvě hodiny
se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.
Onemocnění horních cest dýchacích
Při nemocech se doporučuje brát med s teplým mlékem (40 C) nebo med s citrónovou šťávou
(šťáva z 1 citronu na 100 g medu), případně jeden šálek komonicového čaje s 1 polévkovou
lžíci medu.
Med ze smrkových výhonků – na průdušky
35 dkg výhonků spaříme v 1 litru převařené vody a necháme 2 dny louhovat.
Pak přecedíme a přidáme 1,35 kg cukru. Vaříme, až zhnědne a zhoustne .
Výhonky se sbírají do 15.května
Hned horké to naléváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů, necháme
vychladnout .Z jedné dávky jsou dvě sklenice .
Medvědí mléko
Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích
nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2
sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.
Zázvorový čaj
10g čerstvého strouhaného zázvoru.vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník
vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme šťáva z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a
pijeme horké.
Křen s medem
Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli
3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme.
Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme
a lépe se nám dýchá.
Cibulový sirup
Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem
(nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule
šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.
Cibulový čaj
Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule.
Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.
PARFÉMOVANÝ OSVĚŽOVAČ VZDUCHU
Ingredience:
*zavírací sklenice * růžové okvětní lístky (nesušené) * sůl
Postup:
Do pěkné zavírací sklenice dávejte na střídačku vrstvy růžových lístků a soli.
Nechte asi 24 hod. a po odšroubování víčka se celá místnost provoní. Na noc zase uzavřete.
Sůl můžete třeba obarvit potravinářským barvivem.
4. SRDCE
Posílení srdce:
Podstatou infarktu je choroba věnčitých tepen, které vyživují srdeční sval. Jsou-li zúženy,
dodávají srdci méně živin a kyslíku, na němž je srdce závislé. Med způsobuje rozšíření
věnčitých cév a zlepšuje koronární oběh krve. Podle sdělení řady autorů vede užívání
medu (průměrně 70g denně) po delší dobu (1 až 2 měsíce) u osob s těžkým srdečním
onemocněním ke zvýšení obsahu hemoglobinu, k upravení složení krve a také srdečně
cévního napětí a vůbec ke zlepšení celkového stavu.
VÍNO NA SRDCE
Víno na srdce má skvelé učinky na všetky SLABOSTI SRDCA aj na skutočné ochorenie
srdca, sposobí aj citeľné zlepšenie pri angine pectoris. Užíva sa jedna, dve, tri ....
polievkových lyžíc za deň pri pichaní na srdci, či už ovplyvnené počasím alebo rozčúlením a
aj pri bolestiach srdca. Je skutočne výborné.
Ingredience:
1L prírodného vína, je jedno či biele alebo červené, no musí byť prírodné,
10 čerstvých petržlenových stoniek,1-2 PL vínneho octu, 300g včelieho medu
Postup:
flasky do ktorych budeme vino davat najprv umyjeme
a vyplachneme trochou silneho liehu (vodky)
tu mame potrebne prisady, vino na obr. je prave omsove
talianske, omsove su dobre, lebo su bez pridania cukru a prirodne,
petrzlenovu vnat mam teda ale nepodarenu, nie som ja dobra
pestovatelka.... moze byt aj vacsia:)))
do hrnca nalejeme vinko
pridame petrzlenovu vnat
jednu alebo dve lyzice vinneho octu a varime na miernom ohni
desat minut
po desiatich minutach varenia pridame med, ale to je na vas, ci si
vino medom osladite alebo nie a povarime dalsie styri minuty
este za horuca plnime do flias a dobre uzavrieme, usadenina, ktora
sa vo flasiach vytvara, neskodi a moze sa pit
5. ŽALUDEK, STŘEVNÍ TRAKT, ŽLUČNÍK, JÁTRA
Žaludek a střevní trakt
Med působí jako léčebně dietetický prostředek proti řadě žaludečních a střevních nemocí, při
zánětu žaludeční sliznice a vředových onemocněních.
Vředové onemocnění žaludku
Med způsobuje hojení vředového povrchu sliznic. výstelky žaludku. Med se užívá 1,5 hodiny
před jídlem nebo 3 hodiny po jídle.
Onemocnění jater a žlučových cest
Med výrazně šetří játra a umožňuje jejich regeneraci. Zatímco u rafinovaného (řepného)
cukru musí být celé požité množství rozštěpeno v játrech a teprve potom využito, z medu se v
játrech štěpí jen malá část složitějších cukrů. Cukry jednoduché, kterých je v medu převaha,
játry neprocházejí, jsou přímo ze zažívacího traktu vstřebávány do krve.
PRO UNAVENÁ JÁTRA
Při jakémkoli oslabení našeho organizmu jsou nadměrně zatěžovaná naše játra. Při infekci
bychom jim proto měli dopřát trochu úlevy v podobě stravy, ve které omezíme všechna
tučná, příliš kořeněná a smažená jídla. A naopak přidáme více nízkotučných mléčných
výrobků a mrkve.
Mrkvový tvaroh na játra
Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250 g nízkotučného tvarohu a naředíme 1
lžící kefíru. Dobře promícháme. Můžeme osladit nebo trochu osolit, podle chuti.
LIEČIVÝ NÁPOJ NA CHOLESTEROL PREČIŠTĚNÍ KRVE
Ingredience:
2 litry prevarenej vody, 20 dkg cukru, 4 citróny, 15 až 20 strúčikov cesnaku, 20 dkg chrenu,
1 väčšia cibuľa
Postup:
- cesnak, chren a cibuľu zomelieme....dáme do 4 L sklenenej fľaše, pridáme prevarenú vodu,
cukor a na kolieska nakrájané citróny.
- luhujeme 14 dní za občasného premiešania
- precedíme cez gazu
- hotový nápoj skladujte v chladničke
- pijeme ráno a večer po jednom štamperliku.
tiež perfektne prečistí krv.....robíme si ho tak dvakrát do roka.
6. LEDVINY, MOČOVÉ CESTY
Onemocnění ledvin
med obsahuje látku zvanou flaven, která rozšiřuje ledvinové kanálky a pomáhá zbavit se
tekutiny z otoků.
NÁPOJ PŘI ODVODNĚNÍ ORGANIZMU
Nápoj je vhodný při průjmech a zvracení, kdy dochází k odvodnění organizmu.
Lékaři doporučují jíst při této nemoci pouze mačkané ovoce, bramborovou kaši, rýži
a vařenou nebo strouhanou mrkev.
Ingredience:
1 l vody, 1 PL cukru, 1 ČL soli, na špičku nože kyseliny citronové, dobarvit džusem.
Pít po doušcích. Nápoj je chutný a stravitelný, nedráždí a není těžký.
7. POMOC IMUNITĚ
Protichřipkový salát
Ingredience:
500 g kysaného zelí, 2 mrkve, 1 větší jablko, 1 cibule, 1 lžíce strouhaného křenu,
1 zakysaná smetana
Postup:
Kysané zelí a cibuli nakrájíme a mrkev s jablkem nastrouháme, přidáme strouhaný křen
a zalijeme smetanou. Dobře promícháme.
Řepový med
Z černé řípy seřízneme špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny objemu nalijeme med.
Necháme stát přes noc. Med do rána vytáhne z řepy šťávu.
Lžíci směsi 5 x denně smícháme s teplým mlékem a vypijeme.
CITRÓNY
Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C. Nejlepší je, je-li
podávám formou zvýšené konzumace citronu, kiwi, pomerančů a kysaného zelí.
Teplá citronáda
Šťávu ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme
teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní
během celého zimního období.
Citrónové rozinky
Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2
citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový
cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní "zobání" těchto rozinek je
skvělou prevencí proti infekci.
CHŘIPKA A PROCHLADNUTÍ
Ingredience:
10 citrónov, 15 strúčikov cesnaku a 500 g medu.
Postup:
Citróny odšťavíme, cesnak pretlačíme - dáme do mixéra a postupne prilievame počas šľahania
med. Zmesou naplníme poháriky - uzavrieme a počas dvoch dní necháme za občasného
premiešania odstáť. Preventívne užívame nalačno každé ráno za 1 PL (polievkovú lyžicu).
Je to vyskúšané, vôbec nemáte v ústach pachuť po cesnaku.
8. KŮŽE, VLASY
Léčení ran
Med je účinná mast na rány, pomáhá odlučovat odumřelé části tkání a ránu přímo vyživuje.
Na bradavice
Malinký kousek cibule náplastí přilepíme na bradavici, nejlépe přes noc. Vydržet, opakovat
postup cca týden, pak se sama odloupne. Funguje bezvadně.
Na bradavice
Česnek nakrájíme na plátky a zalijeme octem. Necháme 7 dní v uzavřené lahvičce.
Potom přikládáme každý večer na bradavici. Zabalíme, aby z bradavice česnek nespadl.
PROTI LUPŮM VE VLASECH
Levná alternativa drahých šampónů – odlít trochu svého šampónu a nechat v něm rozpustit
pár tablet acylpyrinu.
PLEŤOVÉ MASKY
JAHODOVÁ
na mastnú pleť:
2 lyžice ovsených vločiek, 3 zrelé jahody, 1 lyžička smotany
postup:
vločky rozmixujeme, pridáme jahody a smotanu a dobre premiešame. Masku necháme
pôsobiť 10 min. zmyjeme studenou vodou.
Jahody -čistia a oživujú všetky typy pleti.majú sťahujúce učinky, upokojujú podrazdenu pleť.
Obsahujú vitamín C, ktorý chráni pred voľnými radikalmi, teda aj pred starnutím.
BANÁNOVÁ
na suchú pleť:
1 žltok, 2 lyžičky mandlového oleja, 1 zrelý banán
postup:
všetky prísady rozmixujeme, nanesieme na pleť a necháme pôsobiť 10 min. Zmyjeme
studenou vodou.
Banán ma upokojujúce učinky , intenzivne vyživuje a hydratuje vysušenú pokožku.je bohatý
na draslík, ktorý udržuje vodu vo vnútri buniek, horčík a mangán.
UHORKOVÁ
na mastnu pleť:
1 šalatova uhorka, 1 lyžica tvarohu
postup:
uhorku nastruhame, odoberieme 2 lyžice a zmiešame ich s tvarohom. Nanesieme na tvar a
necháme pôsobiť 15 min. masku zmyjeme vlažnou vodou.
Uhorky -obsahuju až 95 % vody, draslik, železo a horčík, veľa kremiku a fluoru. spomaluju
starnutie pokožky a dodáva jej pružnost a maju sťahujuci učinok.
AVOKÁDOVÁ
na suchu a zrelu pleť:
dužina s 1 zreleho avokada, 1 lyžička medu, 1 lyžička citronovej šťavy, 1 lyžička bieleho
jogurtu
postup:
prísady rozmiešame na kašičku a vložíme na pol hodinu do chladničky. nanesieme na tvar a
krk a necháme pôsobiť 10 min.Zmyjeme studenou vodou.
Avokádo- vynikajúci na výživu a regeneraciu unavenej alebo zrelej pleti.obsahuje olej
obohatený na vit. E a mastné kyseliny- výborný hydratačny prostriedok
JABLKOVÁ
na mastnú pleť:
1 zrele jablko, 1 bielok
postup:
bielok vyšlahame na penu a zmiešame s nastruhaným jablkom.Necháme pôsobiť 10 min a
zmyjeme studenou vodou.
Jablko- obsahuje veľa vody, vlákniny. pôsobí omladzujuco vdaka vitamínom a stopovým
prvkom- najmä draslika
HROZNOVÁ
na ochabnutu pleť:
10 bobúl hrozna, 1 lyžica olivoveho oleja
postup: dužinu s hrozna zmiešame s olejom.Kašičku nanesieme na tvar a krk.po 10 min
zmyjeme studenou vodou.
Hrozno-regeneruje vrchnu časť pokožky, oživuje zápalové procesy. Obsahuje veľa
minerálnych latok, vlakninu a vitamíny C, E, B, ktoré pleť rozjasnuju a spomaluju proces
starnutia
9. ZÁDA, KLOUBY
Lék na bolest kloubů a zad
10 kaštanů, 1 francovka
Kaštany nakrájíme na plátky a dáme do sklenice, zalijeme francovkou.
Po 3 týdny mažeme na bolestivá místa.
10.
NERVY
Nervový systém
Není lepšího neškodného prostředku pro spaní než sklenice vody s medem.
11.
SPECIALITA – BOJ PROTI RAKOVINĚ
JEDLÁ SODA A JAVOROVÝ SIRUP PROTI RAKOVINĚ
Následující recept zveřejnil neuropat dr. Murphy, který tvrdí, že mu ještě na rakovinu
nezemřel žádný pacient.
Neuropat dr. Murphy uvádí:
Recept vypadá jednoduše, ale má vědecké vysvětlení. Jako prevence rakoviny se užívá jedna
lžička denně. Doporučil jsem to jednomu svému klientovi s bolestmi břicha, kde měl už
metastázy. Bolesti do tří dnů přešly a cítí se dobře. Principem působení tohoto receptuře, že
rakovinné buňky nesnášejí zásadité prostředí, které je člověku přirozené (zdravý člověk má
pH 7,3 - 7,5 ). Rakovina se rozvijí jen v kyselém organismu (pod pH 6). Soda je zásada a s
pomocí cukru (rakovinové buňky konzumují 18x více cukru než zdravé) pronikne přímo do
buněk. I další alternativní onkologové v Evropě už léčí efektivně rakovinu s pomocí jedlé
sody.
Ingredience:
Javorový sirup, jedlá soda
Postup:
3 díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody ( soda bicarbona ) smísit ( např. 15 lžiček
sirupu a pět lžiček sody) a promíchat, dát poté v kastrůlku na sporák, zahřívat 5 minut
nepříliš silně, dokud směs poněkud nezahoustne. Na počátku může být užíváno častěji,
např.3x denně jedna čajová lžička. Jinak stačí brát 1 čajovou lžičku 1x denně, dlouhodobě.
Může být rozpuštěna ve vodě, čaji, nebo třeba namazána na chléb. Javorový sirup může být
případně dočasně nahrazen medem.
Obecně platí:
nejíst jinak žádný cukr v nápojích ani v pokrmech, s výjimkou trošky ovoce.